Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Φιλόλογοι και σχολικές γιορτές - Του Γιάννη Πέππα*

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | Φιλόλογοι και σχολικές γιορτές - Του Γιάννη Πέππα*

Μια γνώριμη διάσταση της σχολικής πραγματικότητας είναι αυτή των επετειακών εκδηλώσεων.Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια συμβαδίζουν και συμμετέχουν σε ένα γενικότερο εθνικό εορτασμό,που βέβαια,πέρα από την προφανή χρησιμότητα του,καλό θα ήταν να ειδωθεί ένας σύγχρονος επανασχεδιασμός του.

Οι παλιοί Φιλόλογοι,αυτοί που στο πανεπιστήμιο λάβαμε μια γενικήκατάρτιση από την κλασσική γραμματεία ως την μοντέρνα παιδαγωγική,είχαν μια κατά τεκμήριο δυνατότητα να επωμιστούν και να διαχειριστούν τις απαιτήσεις αυτών των εκδηλώσεων.Τώρα,που η παλιά Φιλοσοφική έχει διαχωριστεί σε αυτόνομα τμήματα,ανακύπτει ένα ερώτημα για το πόσο ο αποκαλούμενος σήμερα φιλόλογος μπορεί να αναλάβει με επάρκεια ένα τέτοιο φορτίο.Φυσικά,εν παραλλήλω, προκύπτει ένα θέμα,αρκετά σημαντικό,με τις αναθέσεις,αλλά δεν είναι της παρούσης.

Η κατάστρωση,ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας σχολικής γιορτής απαιτούν κατά βάση μια στέρεα ιστορική γνώση και μια ευρεία κατοχή της λογοτεχνίας μας.Έτσι ο επιτεινόμενος επιμερισμός,ας το πούμε έτσι,του Φιλόλογου θέτει σε αστάθεια το εγχείρημα.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος προβληματισμός που συχνά συνάντησα από συναδέρφους στα σχολεία: Αυτή η σχεδόν εθιμικώ δικαίω επιφόρτιση των επετειακών εορτασμών σε μια μόνο μερίδα των καθηγητών κατά πόσο είναι ορθή και δικαιολογημένη; Το διδακτικό προσωπικό στα Γυμνάσια και τα Λύκειά μας αποτελείται από πτυχιούχους,επιστήμονες και ενεργούς δραστήριους πολίτες.Όλοι διαθέτουν υψηλή πατριωτική συνείδηση και τον οπλισμό γνώσεων και μεθοδολογίας που τους επιτρέπει την διεκπεραίωση τέτοιων εκδηλώσεων.

Ο παλμός,η κοινωνική προοπτική και ο δημοκρατικός χαρακτήρας του σύγχρονου δυναμικού σχολείου που αποτελεί προσδοκία και στόχο όλων μας,δεν πρέπει να καθηλώνεται σε ξεπερασμένες περιχαρακώσεις και ομαδικές εύνοιες.Είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν μικροσυνδικαλισμοί και συντεχνιακές αντιλήψεις που έχουν ριζώσει στο εκπαιδευτικό σύστημά μας.Αναμφίβολα,ο Φιλόλογος αποτελεί τον κορμό του σχολείου,αλλά στην αναδιοργάνωση της παιδείας μας πρέπει,μέσα σε όλα τα άλλα,να κυριαρχήσει το πνεύμα συνεργασίας και καθολικής συμμετοχής.

*Γιάννης Βασ. Πέππας,Φιλόλογος.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

    image

    Ποιος θυμάται την Ασπασία;

    «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της, θα είναι καλύτερα». Φωτoγραφίες: Σπυριδούλα Φατούρου/facebookΜε αποδέκτη την εν διαστάσει σύζυγό του, Σπυριδούλα Φατούρου, άφησε αυτό το σημείωμα που ξεχειλίζει χολή και κακία ο 47χρονος πατέρας της Ασπασίας πριν αυτοκτονήσει, αφού είχε ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0